TESLAbikář 18. díl - Historie svícení 1

Světlo hraje v lidském životě nezastupitelnou roli od nepaměti. Pojďme se vydat na fascinující cestu časem a prozkoumat, jak se vyvíjely způsoby osvětlení od pravěku až po raný novověk.

Pravěk: Oheň jako první světelný zdroj

První kapitolu historie svícení píše samotný oheň. Archeologické nálezy naznačují, že již před 1,5 milionem let dokázali naši předkové oheň udržovat, i když jej ještě neuměli sami rozdělat. Tento revoluční objev nejen poskytoval teplo a ochranu před predátory, ale také prodloužil den a umožnil lidem být aktivní i po setmění.

Nejstarší doložené ohniště, staré přibližně 300 000 let, bylo objeveno v jeskyni Qesem v Izraeli. Zde pravěcí lidé využívali oheň k osvětlení jeskyně, což jim umožňovalo provádět různé činnosti i v noci nebo v hlubokých částech jeskyně.

Starověký Egypt: První přenosné světelné zdroje

Ve starověkém Egyptě, kolem roku 3000 př. n. l., se objevují první primitivní olejové lampy. Byly to jednoduché nádoby naplněné rostlinným olejem nebo živočišným tukem, do nichž byl vložen knot z rostlinných vláken. Tyto lampy představovaly významný pokrok, neboť umožňovaly přenášet světlo z místa na místo.

Egypťané také vynalezli svíčky z včelího vosku, které poskytovaly jasnější a čistší světlo než olejové lampy. Tyto svíčky byly však drahé a používaly se především při náboženských obřadech a v domácnostech bohatých.

Mezopotámie: Inovace v osvětlení

V Mezopotámii, kolébce mnoha civilizací, se kolem roku 2500 př. n. l. objevují sofistikovanější olejové lampy. Byly vyráběny z hlíny a měly speciální tvar, který umožňoval lepší kontrolu hoření a snižoval riziko rozlití oleje.

Sumerové a Babyloňané také vyvinuli techniku výroby svíček z loje (zvířecího tuku), což byla levnější alternativa k voskovým svíčkám. Tyto svíčky sice vydávaly nepříjemný zápach, ale byly dostupnější pro širší vrstvy obyvatelstva.

Starověké Řecko a Řím: Zdokonalení a rozšíření osvětlení

Řekové a Římané značně zdokonalili design olejových lamp. Kolem roku 500 př. n. l. se objevují lampy s uzavřeným rezervoárem a dlouhým zobáčkem pro knot, což zlepšilo efektivitu hoření a snížilo kouř.

V Římě se staly populární svícny zvané „candelabra“, které umožňovaly umístit více svíček nebo lamp na jedno místo a tím zvýšit intenzitu osvětlení. Římané také začali používat včelí vosk ve větším měřítku, což vedlo k výrobě kvalitnějších svíček.

Zajímavostí je, že Římané vyvinuli systém veřejného osvětlení. V některých městech byly na důležitých křižovatkách a veřejných prostranstvích instalovány olejové lampy, které v noci osvětlovaly ulice.

Středověk: Inovace v temných časech

Navzdory obecnému názoru, že středověk byl „temným obdobím“, došlo i v této éře k významným pokrokům v osvětlování. Kláštery a hrady byly centry inovací v oblasti svícení.

Kolem 7. století n. l. se v Evropě rozšířilo používání lojových svíček. Ačkoli nebyly tak kvalitní jako voskové, byly mnohem dostupnější. V klášterech se vyvinula sofistikovaná technika výroby voskových svíček, které poskytovaly jasnější a čistší světlo.

Významným vynálezem bylo „rushlight“ – světlo z rákosu namočeného v tuku. Tato levná alternativa ke svíčkám byla hojně využívána chudšími vrstvami obyvatelstva.

Raný novověk: Revoluce v osvětlení

V 15. století došlo k významnému pokroku ve výrobě svíček. Byly vynalezeny formy na odlévání svíček, což umožnilo jejich masovou produkci. To vedlo k větší dostupnosti kvalitního osvětlení pro širší vrstvy společnosti.

V 16. století se objevily první olejové lampy s knotem, který bylo možné regulovat. Tyto lampy, známé jako „Betty lampy“, poskytovaly jasnější a kontrolovatelnější světlo než jejich předchůdci.

Konec 16. století přinesl také vynález prvních svítilen. Tyto přenosné zdroje světla, původně využívající svíčky a později olejové lampy, umožnily bezpečnější pohyb ve tmě a staly se nepostradatelnými pro noční hlídky a cestovatele.

Závěr

Historie svícení je fascinujícím příběhem lidské vynalézavosti a touhy po světle. Od primitivních ohnišť až po sofistikované olejové lampy a svíčky, každá inovace přinesla více světla do lidských životů a posunula civilizaci o krok vpřed. Ale tím příběh nekončí! V příštím díle se vydáme na vzrušující cestu od konce novověku až po moderní dějiny, kde objevíme revoluční změny průmyslové revoluce a seznámíme se s geniálními vynálezci jako Edison a Tesla. Jste připraveni rozsvítit svou znalost historie světla? Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a buďte mezi prvními, kdo se dozví o vydání druhého dílu!

TESLAbikář
cs_CZCzech