V dnešním světě, kde hraje osvětlení klíčovou roli v našem každodenním životě, je přesnost a konzistence barev světla nesmírně důležitá. Naše společnost TESLA Lighting se specializuje na prodej a realizaci osvětlení, a proto víme, jak zásadní je mít k dispozici spolehlivé nástroje pro měření a hodnocení kvality světla. Jedním z takových nástrojů je naše vlastní fotometrická laboratoř, kde využíváme pokročilé metody, včetně hodnocení tolerance barev podle MacAdamovy elipsy.

Co je MacAdamova elipsa?

MacAdamova elipsa je koncept vyvinutý americkým vědcem Davidem MacAdamem v roce 1942. Tato metoda umožňuje kvantifikovat, jak velký rozdíl v barvě světla je lidské oko schopno rozpoznat. MacAdamova elipsa představuje oblast v barevném prostoru, ve které průměrný pozorovatel nedokáže rozlišit rozdíl mezi barvami.

Proč na barevné toleranci tolik záleží?

Tolerance barev hraje klíčovou roli v mnoha odvětvích, zejména tam, kde je důležitá přesná reprodukce barev:

1. Architektura a design interiérů:

Konzistentní barva světla zajišťuje, že barvy stěn, nábytku a dekorací vypadají tak, jak byly zamýšleny.

3. Fotografie a video:

Přesná reprodukce barev je klíčovým prvkem pro realistické zachycení snímků.

2. Maloobchod:

Správné osvětlení může zvýraznit barvy produktů a ovlivnit nákupní rozhodnutí zákazníků.

4. Zdravotnictví:

V nemocnicích a ordinacích je důležité mít konzistentní osvětlení pro správnou diagnostiku a léčbu.

Jak využíváme MacAdamovu elipsu v naší laboratoři?

V naší fotometrické laboratoři používáme integrační kouli, která nám umožňuje přesně měřit vlnové spektrum a světelný výkon. Součástí tohoto měření je i umístění světelného zdroje na MacAdamově elipse. Toto umístění nám poskytuje cenné informace o konzistenci barvy světla a pomáhá nám zajistit, že naše produkty splňují nejvyšší standardy kvality.

Tolerance barev se obvykle měří v „krocích“ MacAdamovy elipsy. Čím nižší je počet kroků, tím menší je rozdíl v barvě a tím vyšší je kvalita světelného zdroje. Pro většinu aplikací se považuje za přijatelnou tolerance do 3 kroků MacAdamovy elipsy.

Význam v praxi

Díky přesnému měření a hodnocení tolerance barev můžeme našim zákazníkům nabídnout světelné zdroje a svítidla s konzistentní barvou světla. To je zvláště důležité při instalaci většího množství svítidel v jednom prostoru, kde by i malé rozdíly v barvě světla mohly být rušivé.

Naše fotometrická laboratoř nám také umožňuje poskytovat komplexní testování zákaznických světelných zdrojů. Výstupem měření je detailní test report, který obsahuje všechny důležité parametry, včetně umístění na MacAdamově elipse. Tyto údaje jsou nezbytné pro přesnou 3D simulaci osvětlení v různých prostorech.

 

V TESLA Lighting jsme hrdí na to, že můžeme nabídnout tak pokročilé měřicí služby. Naše fotometrická laboratoř nám pomáhá zajistit, že dodáváme pouze produkty nejvyšší kvality, a zároveň poskytuje cenné informace pro optimalizaci osvětlení v různých aplikacích.

en_USEnglish